Skillnader mellan Premiere och After Effects
Adobe skapade Premiere 1991 och köpte After Effects 1994. Sedan dess har båda programmen utvecklats parallellt med olika uppgifter. Premiere är ett track-baserat videoredigeringsprogram skapats för att klippa ihop långa filmer med många, korta klipp. After Effects är ett lagerbaserat animeringsprogram som fungerar som bäst för att skapa kortare filmer med många rörliga objekt baserade på stillbilder eller text.
Men hur gör man om man behöver animeringar i längre filmer? Premiere fick låna lite av After Effects animering ganska tidigt men dessa funktioner har inte utvecklats så mycket att det kan konkurrera med After Effects.
Animeringarna gjordes i After Effects där de sedan renderades till videoklipp (ofta med genomskinlig bakgrund, så kallad alfa-kanal). Dessa animerade klipp kunde sedan läggas in på tidslinjen i Premiere som vilket klipp som helst.
Titlar och namnskyltar gjordes för det mesta i Premiere eftersom texten och namn måste ändras hela tiden. Premiere hade ett bra gränssnitt för dessa texter men det var nästan helt statisk. Hade man resurser kunde man givetvis uppdatera dessa textskyltar i After Effects men detta var arbetsamt så mindre kreatörer skapade ofta all text i Premiere trots den tristare stilen.
Motion Graphics Templates – smidigare animerad grafik
Motion Graphics Templates skapades i början av 2010-talet som ett nytt sätt att överföra animerad grafik mellan de två programmen. Man kan enkelt säga att en Motion Graphics Template (MOGRT) är en Composition från After Effects sparad som en fil i stället för att sparas i ett After Effects-projekt. Innehållet är packat på ett annat sätt än i AEP-filer och allt länkat källmaterial är inbäddat för att göra filhanteringen mycket enklare.
Den största fördelen med Motion Graphics Templates som skapats i After Effects är att man kan låsa upp nästan vad som helst och göra det möjligt att ändra den delen i Premiere Pro. Om man skapar en namnskylt i After Effects och låser upp själva textinnehållet för namnet kan namnet ändras i Premiere Pro utan att något måste uppdateras i After Effects. Namnskylten renderas i slutändan av Premiere Pro med hjälp av After Effects i bakgrunden. Alternativt kan Adobe Media Encoder rendera hela videon.
Motion Graphics Templates kan också skapas med förlängningsbara segment så att längden på dessa klipp kan bli dynamisk i Premiere Pro.
Användningen för Motion Graphics Templates är inte bara för textskyltar utan för all animerad grafik såsom branding, övergångsanimeringar och infografik. En MOGRT kan innehålla alla tänkbara animeringar, expression-skript och effekter som vi kan använda i After Effects. MOGRT-filerna kan hanteras som vilka filer som helst och kan även sparas i Creative Cloud Libraries.
När Adobe skapade det enklare, mobila videoredigeringsprogrammet Premiere Rush integrerades Motion Graphics Templates så att avancerad grafik kan användas trots att Rush inte kan skapa denna typ av grafik själv.
Fler intressanta blogginlägg inom Adobe
Passande kurser: